Poluarea orașului te obosește zilnic și simți des nevoia de o pauză de la haosul cotidian urban. Locul ideal pentru a scăpa de el este lacul Colibița, localitatea cu cel mai curat aer din țară.
Lacul Colibița este situat strategic între doi munți – Bârgău și Călimani și este de fapt un lac ce s-a acumulat pe teritoriul unui vechi sat. Cu un bogat și bine cunoscut istoric, lacul este așezat la o altitudine de 900 de metri și este întins pe o suprafață de 5 kilometri lungime. Acesta s-a făcut cunoscut în urma construcției unei biserici ce a legat Colibița și Mureșenii Bârgăului, cu scopul de a simplifica transportul de lemne din regiune.
Scurt istoric
Cu toate acestea, inițial turismul zonei a început să fie exploatat datorită proprietăților curative ale aerului, Colibița fiind recunoscută drept localitatea cu cel mai pur aer din România. Beneficiile terapeutice ale localității au fost descoperite întâmplător, în anul 1883 când un cetățean din Bistrita cu numele Lewi și-a trimis la Colibița fata bolnavă de tuberculoză pentru odihnă și refacere. După trei luni fata s-a însănătoșit, iar cazul a făcut mare senzație în cercurile medicale din Bistrița. Un tratament similar a urmat arhitecta de origine elvețiană Erica Schuller, care de asemenea s-a întors după câteva luni sănătoasă. După 10 ani, la îndemnul și stăruința acelei Erica Schuller, s-a clădit peste apă un sanatoriu cu 10 camere, destul de bine utilat, care să întâmpine un număr crescând de bolnavi. Wili Janis a ridicat în anul 1900 o nouă clădire unde erau tratați bolnavii de TBC.
În timpul Primului Război Mondial armata germană a înființat aici barăci pentru răniți și convalescenți. Au ales acest loc fiindcă era ferit de vânturi și curenți, dar și pentru că au constatat că bolnavii tratați aici se vindecau mai repede.
În anul 1926 Societatea „Caritatea” din Cluj, condusă de Olivia Deleu, achizitionează clădirile construite de către Wili Janis. Aici ani de-a rândul, pâna în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, au fost tratați în mod gratuit studenții suferinzi de TBC.
Aerul ozonat din Colibița
Aerul pur reprezintă o adevărată resursă terapeutică de bază a stațiunii. În urma studiului compoziției aerului s-a determinat valoarea concentraţiei maxime de ozon de aici: 90 micrograme/mc – comparativ, valoarea medie în România fiind de 72,6 micrograme/mc.
Acest climat subalpin are un efect curativ asupra afecțiunilor cardiovasculare, hipertiroidiene şi reumatice, fiind bogat în radiații ultraviolete și aerosoli cu esențe volatile de terebentină. Climatul plăcut, constant, temperat și lipsit de curenţi puternici, cu aer ozonat, oferă zonei un caracter echilibrat, tonic și stimulent, în timp ce aclimatizarea este ușoară la această altitudine.
Deci, nu degeaba stațiunea Colibița reprezintă un imens interes turistic, pe lângă frumusețea aparte pe care zona o prezintă, „lacul din Munții Călimani” are numeroase facilități terapeutice. Fisherman’s Colibița Resort a reușit să integreze activități ideale ce întregesc beneficiile naturii și să ofere clienților săi un mediu plăcut de a petrece timpul în natură. Vă așteptăm cu drag să ne vizitați și să vă bucurați de activitățile de agrement, de o zi la plajă sau de relaxarea pe care serviciile noastre de spa interior vi le pun la dispoziție!
Nu mai aștepta! Contactează-ne direct de pe site, pe pagina de Facebook: Fisherman’s Colibița sau la telefon: 0746-511961; 0746-051344.