120 DE ANI DE SANATATE LA COLIBITA

De peste 120 de ani aerul de la Colibita este renumit pentru concentratia ridicata de ozon si nivelul ridicat de ioni negativi. Daca la inceputul secolului trecut, la sanatoriul Caritatea, elevi si studenti se vindecau de afectiuni respiratorii, acum multi dintre oaspeti ne spun ca reusesc aici sa elimine stresul, agitatia si oboseala. Aceasta este Colibita, un loc de un pitoresc unic si liniste dumnezeiasca. Despre efectul revigorant si curativ al aerului de la Colibita va trebui sa ne credeti pe cuvant pana ne veti deveni oaspeti ca sa-l testati singuri.  Bun venit la marea de la munte!

ISTORIA ACESTUI LOC MIRACULOS

go site Prima atestare documentara a satului Colibita

„Prima asezare, în chip de coliba, a fost facuta de un cetatean din Bistrita Bârgaului, care venea vara cu vitele si oile la pasunat. De la aceasta coliba îsi trage denumirea de „Colibita”, nume sugestiv si gingas”.

source link Printre primii locuitori sunt si veteranii, lasati la vatra din armata austriaca. Acestia primeau la solda un zlot in plus, pentru a-si cumpara un “topor” cu care sa-si defriseze o bucata de padure pentru a-si construi o mica gospodarie si a creste cateva animale.

enter site Proprietatile terapeutice ale localitatii au fost descoperite întâmplator. În anul 1883, un cetatean din Bistrita cu numele Lewi, si-a trimis la Colibita fata bolnava de tuberculoza, pentru odihna si refacere. Dupa trei luni fata s-a însanatosit. Cazul a facut mare senzatie în cercurile medicale din Bistrita.

Un tratament similar a urmat o arhitecta de origine elvetiana,cu numele Erica Schuller care, de asemenea, s-a întors dupa câteva luni sanatoasa.

Dupa 10 ani, la îndemnul si staruinta acelei Erica Schuller, s-a cladit peste apa un sanatoriu cu 10 camere, destul de bine utilat, data fiind marea afluenta de bolnavi.

Wili Janis a ridicat în anul 1900 o noua cladire,unde erau tratati bolnavii de TBC.

In timpul primului razboi mondial, armata germana a înfiintat aici barăci pentru raniti si pentru convalescenti. Au ales acest loc fiindca era ferit de vânturi si curenti si pentru ca au constatat ca bolnavii tratati aici se vindecau mai repede.

Un tâmplar de origine germana, W.Ianitchi, construieste mai multe case si vile pentru cetatenii de origine germana din orasul Bistrita. Acum se pun bazele viitoarei statiuni.

Prima vila se construieste în anul 1922, fiind urmata de altele, construite de acelasi Ianitchi, pentru sasii din Bistrita.

Tot in 1922 se construieste primul hotel de catre societatea pe actiuni “Colibita” din Bistrita.

În anul 1926 Societatea „Caritatea” din Cluj, condusa de Olivia Deleu, achizitioneaza cladirile construite de catre Wili Janis. Aici ani de-a rândul, pâna în preajma celui de-al doilea razboi mondial, au fost tratati gratuit studentii suferinzi de TBC.

În anul 1928 s-a deschis prima scoala în Colibita, primul învatator fiind Buf, din Prundu Bârgaului.

În anul 1929, maiorul în retragere Seiler, împreuna cu vaduva Romer si Erica Schuller au construit mai multe cladiri, unde au deschis o pensiune, care a functionat pâna la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial.

În anul 1930 clubul de turism montan SKV a construit o cabana pentru turisti in centrul comunei.

În anul 1930, mai multi cetateni din Bucuresti au înfiintat un cartier de vile sub Dealul Pusca.

În anul 1939, in Colibita existau 32 vile, 2 sanatorii, 3 pensiuni, 1 hotel si 1 restaurant.

In aceasta perioada a fost construita infrastructura localitatii: energie electrica, telefon, cale ferata, cabinet medical, magazine.

în 1935 au fost 578 vizitatori, în 1936 au fost 700, în 1937 au fost 1329, în 1938 (până la 1 Sept.) 1640, în 1939 au fost 1680 vizitatori

In anul 1944, armata germana, aflata in retragere, a incendiat cele doua pavilioane ale sanatoriului Caritatea.

Dupa terminarea razboiului si venirea comunistilor la putere, vilele si celelalte afaceri de la Colibita, au fost nationalizate si a aparut statiunea de interes local Colibita. Aceasta a apartinut de OJT Bistrita-Nasaud. In aceasta perioada nu s-au facut investitii semnificative in vilele si pensiunile de aici. Singurul lucru important din aceasta perioada este constructia caii ferate forestiere care a adus un pitoresc zonei, pe langa rolul sau in exploatarea forestiera. Dupa inundatiile din 1970, aceasta a fost distrusa. Dar chiar si in aceasta perioada, bistritenii in special veneau la Colibita sa inspire aerul recunoscut pentru calitatile curative.

In 1976 s-a decis constructia barajului, a lacului de acumulare si a hidrocentralei Colibita, investitie care avea ca scop pe langa producerea de energie electrica, alimentarea cu apa a Municipiului Bistrita si a satelor din aval, dar si protectia acestora impotriva inundatiilor. Statiunea Colibita, impreuna cu satul din jurul ei, a fost inundata, iar in compensare s-a decis constructia unui hotel aproape finalizat in decembrie 1989, dar care nu a mai ajuns sa fie dat in folosinta.

Dupa cum se povesteste in acest filmulet, vechea statiune Colibita, a devenit o data cu constructia lacului de acumulare, “marea de la munte”. Un loc de o frumusete dumnezeiasca, unde incetul cu incetul, se pun bazele unei destinatii turistice deosebite.

Fiind cel mai important operator turistic din Colibita, Fisherman’s Resort stabileste trendul acestui loc de vis. In ultimii ani am reusit extinderea unitatii cu inca patru camere de confort sporit si a unui mic centru SPA indoor. Asta pentru ca in perioada rece, musafirii nostri sa poata face o baie in piscina, sa se relaxeze in jacuzzi si sa faca o sauna. De asemenea, avem in plan dezvoltarea unor programe interactive pentru turisti: culesul fructelor de padure si prepararea lor la fata locului, cursuri de fotografie in natura, foto safari, programe de fitness, excursii si drumetii la stana noastra Park West situata in apropiere.

Pentru noi este foarte importanta dezvoltarea unor programe pentru corporatii si pozitionarea Fisherman’s ca centru de team building, training si vacante active. De asemenea, vom demara cursuri de pregatire profesionala pentru bucatari, ospatari, personal hotelier, finantate de catre noi, cu practica directa la Fisherman’s Resort. Suntem intotdeauna deschisi la colaborare, mai multe detalii pe pagina Cariere.